Historien om E-stierne og ERA

Internationale partnerskaber, international forståelse, Europa, fred.

Folk gik/bevægede sig for evigheder siden, krydsede Europa fra syd til nord, fra vest til øst, for handel, for fredsbudskaber, af politiske årsager, for at kontrollere nye territorier for deres liv, for krig... At gå er en naturlig bevægelse for mennesker fra oldtiden og frem til nu. Århundrederne gik, og de tekniske fremskridt fremskyndede flytningen op - til sikker tid eller for at gøre flytningen mere behagelig. Men gåturen blev i folkets arne som en lidenskab og var ikke forsvundet fra vores liv.

Mødet om vandrestien "Basel rundt" (Rund um Basel), hvor foreninger fra Tyskland, Frankrig og Schweiz deltog, besluttede at afholde en konference om "sammenhængende vandrestier" i 1969. Repræsentanterne for de tilstedeværende foreninger gav udtryk for deres hensigt om oprettet en European Ramblers' Association (ERA). Mødet, som fandt sted i Nägelehaus i Schwäbisch Albverein på Raichberg, besluttede enstemmigt at stifte en sådan forening. Det skete på 19 oktober 1969. Det skulle blive en historisk dag, da repræsentanterne for 8 klubber skabte noget, som først år senere blev realiseret og accepteret politisk. Den første ERA-præsident blev Dr. Georg Fahrbach.
A sti kommission blev udpeget til de opgaver, der skal realiseres for at planlægge og implementere et internationalt stinet. Formanden for denne kommission og en af ​​"ideens fædre" var schweizeren Walter Zeugin.

Fjernvandreveje

De første ideer.

Langdistancestierne (Fjernvandreveje) var den nye forenings „Far og Moder“. De skulle bringe folkene til at gå uden grænser. Denne sætning blev en realitet for hele Europa med Berlinmurens fald og åbningen af ​​Østeuropa tyve år senere. Kommissionen havde meget travlt og foreslog som en begyndelse etablering af fem europæiske langdistancestier (E-stier). Allerede i 1972 var der 29 grænseposter mellem Tyskland og Schweiz, hvor vandrere frit kunne passere.

Konceptet om at vågne uden grænser tog fat, og antallet af medlemsorganisationer steg år for år: I 1974 havde ERA allerede 27 medlemsorganisationer fra 13 lande.
I 1976 blev Vandrekommissionen og i 1978 European Youth Ramblers Association grundlagt. Vandrekommissionen startede sit arbejde i 1977 og kort efter udgav brochuren „At gå i Europa" blev offentliggjort. Det tilbød vandremuligheder i forskellige lande, herunder kontakt til de lokale organisationer. De første grænseoverskridende møder blev afholdt i den periode. Grundlæggende til gåture kan også findes her. Find Går i Europa her.

I 1985 fandt en historisk begivenhed sted på E4 mellem det østrigske Burgenland og den ungarske provins Vas. Vandrerne kunne få visum direkte ved grænseposten. Det første forbindelse mellem vest og øst blev åbnet. Vandrere var klart meget hurtigere end de europæiske politikere.
I november 1989 gik ERAs ønsker i opfyldelse med jerntæppets fald, og "Walking without frontiers" var også muligt i Østeuropa. ERA fortsatte med at vokse ikke kun i medlemstal, men også i antallet af E-stier.

Med det forenede Europa og medlemsorganisationerne fra forskellige hjørner af Europa ERA forfatning skulle ændres i 1996. De vigtigste mål var:

  • fremme af en miljømæssig ansvarlig vågen bevægelse
  • skabelsen og plejen af ​​et grænseoverskridende netværk af gangstier (E-stier) som et symbol på de europæiske nationers enhed
  • deltage i beskyttelsen og udviklingen af ​​Europas kulturarv
  • opretholdelse og oprettelse af adgangsrettigheder i ERA-medlemslandene med hensyn til naturbeskyttelse
  • udveksle oplysninger om at gå i ERAs medlemsorganisationer
  • fremme af udvekslinger mellem vandrere for at styrke den gensidige forståelse i Europa


Men adgangsretten har altid været et vanskeligt emne i mange europæiske lande. Derfor offentliggjorde ERA en resolution under den betydelige titel "Adgangsrettigheder for vandrere i Europa" i 1999. Den indeholdt erklæringen om, at "Ethvert lands traditioner skal respekteres. Den mindste betingelse, som enhver jord skal overholde, er at gøre flere private stier og veje tilgængelige“. ERA støttede regler for ansvarlig gang, fordi god adfærd skulle være afgørende for at forhindre skader på ejernes ejendom.

I begyndelsen af ​​det nye årtusinde udkom magasinet "Rambling and Transport" og rapporterede om ERAs forskellige aktiviteter og opgaver, men hovedsagelig om den store grænseoverskridende begivenhed EURORANDO. Ideen om denne begivenhed opstod i den franske føderation (Fédération Française de la Randonnée Pédestre) for at vise i hele Europa, at hvis folk søger det samme mål, er grænserne og nationens eller religionens variation ikke en hindring. Mere end 250.000 mennesker deltog i de forskellige stadier af en "stjernevandring", og mere end 13.000 vandrere deltog i den afsluttende gåtur i september 2001 gennem Europa-byen Strasbourg.
Under EURORANDO-ugen i Strasbourg blev der afholdt et kollokvium i Europa-Parlamentet. I flere foredrag blev vandringen og dens betydning undersøgt fra mange synsvinkler, de delegerede talte om forventningerne til vandrere i Europa og deres effekt på et samlet Europa. ERAs generalforsamling vedtog en "Strasbourg-erklæring", det er en opfordring til et forenet Europa. "Kulturelt Europa" er bygget på den produktive mangfoldighed af regionale og nationale traditioner, sprog, politiske kulturer og kunstnerisk symbolik, og vi har grund til at være stolte af dette.

Da vandreture er en del af kulturen, er stier derfor en del af Europas kulturarv. I foråret 2004 var ERA vært for den første konference i Bechyně, CZ, for at behandle det vigtige tema "Waymarking og stier“. Deltagerne var enige om erklæringen, som siger: „I løbet af de sidste hundrede år er afmærkede vandreruter blevet et integreret og bredt anerkendt element i det europæiske landskab. De bidrager på en vigtig måde til beskyttelsen og forståelsen af ​​det naturlige miljø, til vores viden om historiske steder og til vores fælles europæiske historie og arv i videst mulig forstand."

vandreklubber i Europa har en vigtig social og samarbejdsfunktion, da de med deres titusindvis af frivillige vejmarkører sikrer, at vandrere finder de rigtige ruter og ikke kommer på afveje. I over 100 år har vandreklubberne frivilligt passet stier, naturbeskyttelse og kultur.

For at give alle disse ideer en økonomisk sikkerhed, ERA Foundation Blev etableret i 2004.
Samme år fandt den første "vandretur med naboer" sted på den fransk-spanske grænse. I anledning af denne begivenhed understregede ERA igen vigtigheden af ​​at gå i europæisk forstand og samledes i "Venskabs charter" nogle vigtige punkter:

  • værdsætter et meget fredeligt samliv gennem dialog og lytning til forskellige mennesker i Europa
  • forpligte sig til at tage vare på miljøet, naturen og kulturarven i vores region.
  • takke for de personlige venskaber, der er opstået gennem vandring og dermed øget europæisk solidaritet.

I 2006, blev EURORANDO 2006 fandt sted fra 2.-10. september 2006. Mere end 4.000 vandrere fra 16 europæiske lande var samlet i Budweis (České Budějovice, CZ) til et rigt program med vandreture, diskussioner, foredrag og sightseeing. Til sidst ønsket om at afholde den paneuropæiske vandrebevægelse EURORANDO hvert femte år. Derfor blev de næste EURORANDOs afholdt i Andalusien (E) i 2011, i Skåne (S) i 2016 og på trods af Covid-restriktionerne også i Sibiu (RO) ) i 2021.

Et ønske om at sikre den højeste kvalitet til vandrere på stier, det europæiske mærke „Kvalitetsvandrevej“ (LQT-BE) lanceret i sit liv siden 2012. I dag afholdes 21 certifikater over hele Europa for stier på min. 50 km.
To nye projekter LQT-BE, Dagsvandring og LQT-BE-regionen er i pilotprojektets fase. Mere information er tilgængelig her: lqt-be.org.

I 2013 var det tid til at gøre forfatningen mere egnet til formålet, nogle vitale ændringer blev enige om. Især Footpath and Walking Commission-aktiviteten var ikke længere nyttig. Men de tematiske arbejdsgrupper blev dannet 4 år senere for at behandle deres resultater til generalforsamlingen. Det var også præsidiets hensigt at medtage ungdomsarbejde og sport.

Ikke-statslige organisationers (NGO'ers) observatørstatus i Europarådet var gået tabt. Men i 2021 kom til fornyelsen af ​​ansøgningerne. Kulturveje eller Europæiske Kulturdage var det punkt, hvor ERA ville passe til Europarådets observationsposition.

Fra 2018 begyndte ERA at samarbejde med European Federation of Youth Hostel Associations (EUFED).
"Adgang til naturen" understøttede ERA's arbejde og samarbejde hen imod Den Europæiske Landskabskonvention.
Et nyt samarbejde med Den Europæiske Union af Bjergbestigningsforeninger (EUMA) udvidede mulighederne for at blive synlige over for EU.

Projektet "12 E-stier 1 Europa” startede i Detmold for et par uger siden. Projektet kaldes også "Europa til fods”. Visionen for projektet siger: ”Vandreture betyder frihed. Langdistancevandring på de europæiske langdistancevandrestier betyder endda 'ubegrænset' frihed. At se og lære Europa at kende med egne øjne – det er initiativets erklærede mål. Udlagt over flere år vil vi gerne fortælle myterne om E-stierne”. 2022 bliver året for genoplivningen af ​​de stier, der forvaltes af ERA, og i krigstider i hjertet af Europa, også året for europæisk enhed. Til dette formål har Deutsche Wandermagazin sammen med sin østrigske partner lanceret "12 måder – 1 Europa" (eller 12 E-stier 1 Europa). Dette er et initiativ til at fokusere på ubegrænset frihed i Europa, som et stærkt engagement i mere bæredygtighed gennem skånsom turisme, understøttet af fascinationen af ​​langdistancevandring.


Læs hele historien om E-stierne af Rolf Ebert (på tysk):