Lajos Thuróczy overleden

Lajos Thuróczy, een legende van het Hongaarse en Europese lopen, stierf op 14 december 2021. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het lopen in Hongarije en hij was het die eind jaren tachtig Hongaars lopen naar ERA bracht. Hij was begin jaren negentig verantwoordelijk voor de uitbreiding van de Europese langeafstandsroutes van de westelijke grens van Hongarije naar de aangrenzende oostelijke en zuidelijke landen.

Ondanks zijn kleine gestalte was hij een groot leider met een enorm natuurlijk gezag. Dit werd geholpen door zijn vastberaden werk voor anderen, wat zijn levenscredo was. Hij kon streng zijn voor zichzelf, streng voor zijn collega's, maar hij kon ook het hele team op het juiste moment opvrolijken. We wisten allemaal dat hij indien nodig zijn kleine fluitfluitje uit zijn borstzak zou halen en een bekend Hongaars of Europees lied voor ons zou spelen. Hij hield van zijn land, zoals we zagen in 2005 en 2006, toen hij eerst de ERA-presidiumvergadering en een jaar later de jaarlijkse conferentie organiseerde, beide in Boedapest. Deelnemers zullen zijn inzichtelijke rondleiding door de stad nooit vergeten.

Jarenlang was hij lid van het ERA-presidium voor Europees wandelen. Hij hielp om niet alleen zijn eigen club, maar bijvoorbeeld ook Hongaarse wandelclubs in buurland Roemenië te laten samenwerken in Europa. Samen met voormalig ERA-voorzitter Robert Wurst planden ze al in de jaren negentig de uitbreiding van E-paths in de Balkan, wat 1990 jaar later ook daadwerkelijk gebeurde. Toen hij het presidium verliet, bleef hij in contact met de leiders van de Europese wandelbeweging. We zullen ons allemaal zijn aanwezigheid op de ERA Conference 15 in Blansko, Tsjechië herinneren – een prachtige avond vol muziek, hem op het pijporgel en Robert Wurst op de piano! Hij leefde tot de gezegende leeftijd van 2008 jaar en stierf na een korte ziekte, waar hij moedig tegen vocht. Hij overleeft door de resultaten van zijn werk en dankzij onze herinneringen aan de geweldige tijden die we met hem hadden.

Eer aan zijn nagedachtenis.

Jan Havelka
Erevoorzitter van de ERA