Lajos Thuróczy gikk bort

Lajos Thuróczy, en legende om ungarsk og europeisk vandring, døde 14. desember 2021. Han bidro betydelig til utviklingen av vandring i Ungarn, og det var han som brakte ungarsk vandring til ERA på slutten av 1980-tallet. Han var ansvarlig for utvidelsen av de europeiske langdistansestiene fra de vestlige grensene til Ungarn til grensene til de nærliggende østlige og sørlige landene tidlig på 1990-tallet.

Til tross for sin lille vekst var han en stor leder med enorm naturlig autoritet. Dette ble hjulpet av hans målrettede arbeid for andre, som var hans livsbekjennelse. Han kunne være streng med seg selv, streng med sine medarbeidere, men han kunne også løfte humøret til hele teamet i det aktuelle øyeblikket. Vi visste alle at når det var nødvendig, ville han ta den lille fløytefløyten opp av brystlommen og spille en velkjent ungarsk eller europeisk sang til oss. Han elsket landet sitt, som vi så i 2005 og 2006, da han først arrangerte ERA-presidiumsmøtet og et år senere den årlige konferansen, begge i Budapest. Deltakerne vil aldri glemme hans innsiktsfulle omvisning i byen.

I mange år tjente han som medlem av ERAs presidium for europeisk vandring. Han bidro til å få ikke bare sin egen klubb, men også for eksempel ungarske gåklubber i nabolandet Romania til å samarbeide i Europa. Sammen med den tidligere ERA-presidenten Robert Wurst planla de allerede på 1990-tallet utvidelsen av E-stier på Balkan, noe som faktisk skjedde 15 år senere. Da han forlot presidiet, holdt han kontakten med lederne av den europeiske vandrebevegelsen. Vi vil alle huske hans oppmøte på ERA-konferansen 2008 i Blansko, Tsjekkia – en fantastisk kveld fylt med musikk, han på pipeorgelet og Robert Wurst på pianoet! Han levde til den velsignede alder av 96 og døde etter en kort sykdom, som han tappert kjempet mot. Han overlever av resultatene av arbeidet sitt og takket være våre minner fra de fantastiske tidene vi hadde med ham.

Ære til hans minne.

Jan Havelka
ERAs ærespresident