Lajos Thuróczy gick bort

Lajos Thuróczy, en legend om ungersk och europeisk promenad, dog den 14 december 2021. Han bidrog avsevärt till utvecklingen av promenader i Ungern och det var han som förde ungersk promenad till ERA i slutet av 1980-talet. Han var ansvarig för förlängningen av de europeiska långvägarna från Ungerns västra gränser till gränserna för de angränsande öst- och södra länderna i början av 1990-talet.

Trots sin ringa ställning var han en stor ledare med en enorm naturlig auktoritet. Detta fick hjälp av hans målmedvetna arbete för andra, vilket var hans livsbekännelse. Han kunde vara sträng mot sig själv, sträng mot sina medarbetare, men han kunde också lyfta humöret i hela laget vid lämpligt tillfälle. Vi visste alla att när det behövdes skulle han ta sin lilla flöjtvissla ur bröstfickan och spela en välkänd ungersk eller europeisk sång för oss. Han älskade sitt land, som vi såg 2005 och 2006, när han organiserade först ERA:s presidiummöte och ett år senare den årliga konferensen, båda i Budapest. Deltagarna kommer aldrig att glömma hans insiktsfulla rundtur i staden.

Under många år var han medlem av ERA:s presidium för europeisk vandring. Han hjälpte till att få inte bara sin egen klubb utan även till exempel ungerska promenadklubbar i grannlandet Rumänien att samarbeta i Europa. Tillsammans med den tidigare ERA-presidenten Robert Wurst planerade de redan på 1990-talet förlängningen av E-vägar på Balkan, vilket faktiskt skedde 15 år senare. När han lämnade presidiet höll han kontakten med ledarna för den europeiska vandringsrörelsen. Vi kommer alla att minnas hans närvaro vid ERA-konferensen 2008 i Blansko, Tjeckien – en underbar kväll fylld av musik, honom på piporgel och Robert Wurst på piano! Han levde till den välsignade åldern av 96 år och dog efter en kort tids sjukdom, som han tappert bekämpade. Han överlever genom resultaten av sitt arbete och tack vare våra minnen från de underbara stunder vi haft med honom.

Heder till hans minne.

Jan Havelka
ERA:s hedersordförande