E-vägarnas och ERA:s historia

Internationella partnerskap, internationell förståelse, Europa, fred.

Människor gick/rörde för evigheter sedan, korsade Europa från söder till norr, från väst till öst, för handel, för fredsbudskap, av politiska skäl, för att kontrollera nya territorier för sina liv, för krig... Att vandra är en naturlig rörelse för människor från urminnes tider fram till nu. Århundradena gick och de tekniska framstegen påskyndade förflyttningen – till säker tid eller för att göra flyttningen bekvämare. Men vandringen stannade i människornas härdar som en passion och hade inte försvunnit från våra liv.

Mötet om vandringsleden ”Around Basel” (Rund um Basel), där föreningar från Tyskland, Frankrike och Schweiz deltog, beslutade att hålla en konferens om ”kontinuerliga vandringsleder” i 1969. Företrädarna för de närvarande föreningarna uttryckte sin avsikt att grundade en European Ramblers' Association (ERA). Mötet, som ägde rum i Nägelehaus i Schwäbisch Albverein på Raichberg, beslutade enhälligt att grunda en sådan förening. Det hände på 19 oktober 1969. Det skulle bli en historisk dag då representanterna för 8 klubbar skapade något som förverkligades och accepterades politiskt först år senare. Den första ERA-presidenten blev Dr Georg Fahrbach.
A bankommission utsågs för de uppgifter som behöver förverkligas för att planera och genomföra ett internationellt lednät. Ordföranden för denna kommission och en av "idéns fäder" var schweizaren Walter Zeugin.

E-banor

De första idéerna.

De långväga vandringslederna (E-banor) var den nya föreningens "far och mor". De skulle få folken att vandra utan gränser. Denna mening blev verklighet för hela Europa i och med Berlinmurens fall och öppnandet av Östeuropa tjugo år senare. Kommissionen var mycket upptagen och föreslog som en början att man skulle inrätta fem europeiska långvägar (E-paths). Redan 1972 fanns det 29 gränsposter mellan Tyskland och Schweiz där vandrare kunde passera fritt.

Konceptet med gränslöst uppvaknande tog fäste och antalet medlemsorganisationer ökade år för år: 1974 hade ERA redan 27 medlemsorganisationer från 13 länder.
1976 grundades Walking commission och 1978 European Youth Ramblers Association. Vandringskommissionen startade sitt arbete 1977 och kort därefter publicerades broschyren „Promenader i Europa" publicerades. Det erbjöd promenadmöjligheter i olika länder, inklusive kontakt med de lokala organisationerna. De första gränsöverskridande mötena hölls vid den perioden. Grunderna för promenader finns också här. Hitta Vandrar i Europa här.

1985 ägde en historisk händelse rum på E4 mellan österrikiska Burgenland och den ungerska provinsen Vas. Vandrarna kunde få visum direkt vid gränsposten. De första förbindelsen mellan väst och öst öppnades. Walkers var helt klart mycket snabbare än de europeiska politikerna.
I november 1989 gick ERAs önskemål i uppfyllelse med järnridåns fall och "Walking without frontiers" var möjligt även i Östeuropa. ERA fortsatte att växa, inte bara i antal medlemmar utan också i antalet E-vägar.

Med det förenade Europa och medlemsorganisationerna från olika hörn av Europa ERA konstitution måste ändras 1996. De viktigaste målen var:

  • främjandet av en miljömässigt ansvarsfull vakande rörelse
  • skapandet och skötseln av ett gränsöverskridande nätverk av gångvägar (E-stigar) som en symbol för de europeiska nationernas enhet
  • delta i skyddet och utvecklingen av Europas kulturarv
  • underhållet och skapandet av tillträdesrätter i ERA:s medlemsländer med hänsyn till naturvård
  • utbyta information om promenader i medlemsorganisationerna i ERA
  • främja utbyte mellan vandrare för att stärka den ömsesidiga förståelsen i Europa


Men umgängesrätten har alltid varit ett svårt ämne i många europeiska länder. Därför publicerade ERA en resolution under den betydande titeln "Åtkomsträttigheter för vandrare i Europa" 1999. Den innehöll uttalandet att "Varje lands traditioner måste respekteras. Det minsta villkoret som varje mark måste uppfylla är att göra fler privata stigar och vägar tillgängliga". ERA stödde regler för ansvarsfull gång eftersom ett gott uppförande borde vara avgörande för att förhindra skador på ägarnas egendom.

I början av det nya millenniet kom tidningen "Rambling and Transport" och rapporterade om ERAs olika aktiviteter och uppgifter, men främst om det stora gränsöverskridande evenemanget EURORANDO. Idén med detta evenemang väcktes i den franska federationen (Fédération Française de la Randonnée Pédestre) för att visa i hela Europa, om folket söker efter samma mål, är gränserna och variationen mellan nationer eller religioner inte ett hinder. Mer än 250.000 13.000 personer deltog i de olika etapperna av en "stjärnvandring" och mer än 2001 XNUMX vandrare deltog i den avslutande promenaden i september XNUMX genom Europastaden Strasbourg.
Under EURORANDO-veckan i Strasbourg hölls ett kollokvium i Europaparlamentet. I flera föreläsningar undersöktes promenaden och dess betydelse ur många synvinklar, delegaterna talade om förväntningarna hos vandrare i Europa och deras effekt på ett enat Europa. ERA:s allmänna möte enades om en "Strasbourg-deklaration", det är en uppmaning till ett enat Europa. "Cultural Europe" bygger på den produktiva mångfalden av regionala och nationella traditioner, språk, politiska kulturer och konstnärlig symbolik, och vi har anledning att vara stolta över detta.

Eftersom promenader är en del av kulturen så är vandringsleder en del av Europas kulturarv. Våren 2004 var ERA värd för den första konferensen i Bechyně, CZ, för att behandla det viktiga temat "Vägmarkering och stigar". Deltagarna var överens om deklarationen, som säger: „Under de senaste hundra åren har markerade vandringsleder blivit en integrerad och allmänt erkänd del av det europeiska landskapet. De bidrar på ett viktigt sätt till skyddet och förståelsen av naturmiljön, till vår kunskap om historiska platser och till vår gemensamma europeiska historia och arv i vidast möjliga bemärkelse."

Du har nu möjlighet promenadklubbar i Europa har en viktig social och samarbetande funktion eftersom de med sina tiotusentals frivilliga vägmarkörer ser till att vandrare hittar rätt vägar och inte går vilse. I över 100 år har promenadklubbarna frivilligt vårdat stigar, naturskydd och kultur.

För att ge alla dessa idéer en ekonomisk trygghet ERA Foundation Bildades 2004.
Samma år ägde det första evenemanget "walking with neighbours" rum vid den fransk-spanska gränsen. I samband med detta evenemang betonade ERA återigen vikten av att vandra i europeiskt mått och samlades i "Vänskapsstadgan" några viktiga punkter:

  • värdesätter mycket fredligt att leva tillsammans genom dialog och att lyssna på olika folk i Europa
  • engagera sig i att ta hand om miljön, naturen och kulturarvet i vår region.
  • tacka för de personliga vänskaper som har uppstått genom vandring och därmed ökat den europeiska solidariteten.

2006, EURORANDO 2006 ägde rum 2-10 september 2006. Mer än 4.000 16 vandrare från 2011 europeiska länder samlades i Budweis (České Budějovice, CZ) för ett rikt program med vandringar, diskussioner, föreläsningar och sightseeing. I slutet, önskan att hålla den paneuropeiska vandringsrörelsen EURORANDO vart femte år. Därför hölls nästa EURORANDO i Andalusien (E) 2016, i Skåne (S) 2021 och trots Covid-restriktionerna även i Sibiu (RO) ) XNUMX.

En önskan att säkerställa högsta kvalitet till vandrare på stigar, det europeiska märket „Ledande kvalitetsspår - Europas bästa“ (LQT-BE) lanserad i sitt liv sedan 2012. Idag hålls 21 certifikat över hela Europa för spår på min. 50 km.
Två nya projekt LQT-BE, Dagspromenad och LQT-BE-regionen är i pilotprojektets fas. Mer information finns här: lqt-be.org.

2013 var det en tid att göra konstitutionen mer ändamålsenlig, man enades om några viktiga förändringar. Framför allt var Footpath and Walking Commissions verksamhet inte längre användbar. Men de tematiska arbetsgrupperna bildades fyra år senare för att ta upp sina resultat till bolagsstämman. Det var också presidiets avsikt att inkludera ungdomsarbete och idrott.

Observatörsstatusen för icke-statliga organisationer (NGO:er) i Europarådet hade förlorats. Men 2021 kom till förnyelsen av ansökningarna. Kulturvägar eller Europeiska kulturdagarna var den punkt där ERA skulle passa till Europarådets observationsposition.

Från 2018 började ERA samarbeta med European Federation of Youth Hostel Associations (EUFED).
"Tillgång till naturen" stödde ERA:s arbete och samarbete mot Europeiska landskapskonventionen.
Ett nytt samarbete med Europeiska unionen av bergsbestigningsföreningar (EUMA) utökade möjligheterna att bli synliga mot Europeiska unionen.

Projektet "12 E-vägar 1 Europa” började i Detmold för några veckor sedan. Projektet kallas även "Europa till fots”. Visionen för projektet säger: "Vandring betyder frihet. Långdistansvandring på de europeiska långväga vandringslederna innebär till och med 'obegränsad' frihet. Att se och lära känna Europa med egna ögon – det är det uttalade syftet med initiativet. Upplagt över flera år vill vi berätta om myterna om E-vägarna”. 2022 kommer att bli året för återupplivandet av stigarna som förvaltas av ERA och, i tider av krig i hjärtat av Europa, också året för europeisk enhet. För detta ändamål har Deutsche Wandermagazin, tillsammans med sin österrikiska partner, lanserat "12 Ways - 1 Europe" (eller 12 E-paths 1 Europe). Detta är ett initiativ för att fokusera på obegränsad frihet i Europa, som ett starkt engagemang för mer hållbarhet genom skonsam turism, med stöd av fascinationen av långdistansvandring.


Läs hela historien om E-vägarna av Rolf Ebert (på tyska):