Mijn favoriete GR® seizoen 5: de resultaten

Donderdag 18 november 2021. Na drie weken van stemmen op de MonGR.fr-website, de referentiesite voor de GR®-routes van de Franse wandelfederatie, heeft de GR® 340 Tour de Belle-Île en mer in Morbihan de nationale wedstrijd "Mijn favoriete GR®". Hij volgt de GR® de Pays du Grand Pic saint-Loup in het departement Hérault op, die de titel in 2021 won.

Van 28 oktober tot 17 november waren internetgebruikers zeer actief bij het stemmen op hun favoriete GR® voor het jaar 2022. Acht langeafstandswandelroutes waren in de race voor deze eretitel en werden in acht video's op de website MonGR.fr gepresenteerd om kiezers helpen bij het maken van hun keuze. Uiteindelijk was het de GR® 340 in Morbihan, die de eindoverwinning behaalde, dankzij de bonus van de “coup de cœur” van de jury Mon GR préféré, die het een extra 20% van de stemmen opleverde, voor concurrenten die niet verloren en een nek aan nek laatste podium! Inderdaad, voor de eerste keer in de geschiedenis van de wedstrijd werd het lot van de winnaar bepaald dankzij de steun van de "favoriet van de jury", bestaande uit persoonlijkheden uit de wereld van buitenactiviteiten en toerisme, die de winnaar 20% extra boden aantal stemmen aan het einde van de openbare stemperiode. De GR® 340 – Tour de Belle-Île-en-Mer is beloond door deze jury en dankzij het totale aantal stemmen kan hij zijn concurrent passeren voor de eindoverwinning, de GR® de Pays Massif du Ventoux, winnaar in gegeven punten door het publiek.

  • De GR® 340 Tour de Belle-Île-en-Mer wint dit 5e seizoen

Met in totaal 23.1% van de 83,000 uitgebrachte stemmen van alle Franse departementen, is het opnieuw een eiland GR® (na de GR®R1 op het eiland Réunion in 2019) dat dit jaar de bovenste trede van het podium bereikt. Madeleine Lebranchu, voorzitter van de FFrandonnée Morbihan, werd benaderd toen de resultaten bekend werden gemaakt en was verheugd met deze overwinning: “Aan het einde van deze drie weken durende competitie ben ik verheugd dat de GR® 340 is gekozen als de favoriete GR® door de Fransen! De charme van de Bretonse kust, cultuur en erfgoed hebben de aandacht getrokken van wandelaars en liefhebbers van Belle-Île. Het is ook een grote beloning voor alle vrijwilligers die zich inzetten om wandelen en onze Federatie te promoten. Ik zou graag onze partners willen bedanken en meer in het bijzonder Morbihan Tourisme en het VVV-kantoor van Belle-Île die actief hebben deelgenomen aan deze wedstrijd. Felicitaties aan hen allemaal en aan de andere deelnemers die de prachtige Grande Randonnée-paden hebben verdedigd om ontdekt te worden! “.

  1. Identiteitskaart van de GR® 340 Tour de Belle-Île en mer

Richting het westen! Verankerd op 15 kilometer van de kust van Morbihan, doet de grootste van de Bretonse eilanden zijn naam eer aan! Wilde kustlijn, spectaculaire kliffen, charmante vissersdorpjes en havens, gouden en rustgevende stranden... ga op een grootse tocht door Belle-Île in vier dagen met de GR® 340. Onderweg pronkt de kustlijn met zijn prachtige schuimige contouren. Het landschap is winderig, lichtgevend, geagiteerd door de onvermoeibare aanvallen van de golven en geanimeerd door het ballet van de zeevogels, met het borstelige groen, het heldere geel van de gaspeldoorn en de blauwe onmetelijkheid van de Atlantische Oceaan waar het oog verdrinkt. Belle-Île en mer, een juweel beschreven door Sarh Bernhardt en geschilderd door Claude Monet aan het einde van de 19e eeuw, is vandaag een echt klein paradijs om te wandelen!

DE DEFINITIEVE RANGLIJST

1. GR® 340 – Tour de Belle-Île en mer (Morbihan)

2. GR® de Pays Massif du Ventoux (Vaucluse)

3. GR® 107 – Chemin des Bonshommes (Ariège)

4. GR® 5 – Traversée du Massif des Vosges (Elzas)

5. GR® 55 – Les Glaciers de la Vanoise (Savoie)

6. GR® Bordeaux Métropole (Gironde)

7. GR® 2 – Au fil de la Seine (Côte d'Or)

8. GR® 22 – Parijs – Le Mont-Saint-Michel (Orne) Dit jaar kreeg de communicatie rond deze grote wedstrijd voor de promotie van langeafstandswandelpaden in Frankrijk een gezamenlijke Europese dimensie. Dankzij de impuls van Sophie Chipon, de nieuwe vice-president van ERA-EWV-FERP, kwamen de Europese landen in beweging om te stemmen. De top drie van Europese landen die het meest hebben gestemd, waren in volgorde België, Spanje en Duitsland, maar ook andere landen mobiliseerden zich in volgorde van rangschikking: Italië, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Nederland, Portugal, Luxemburg, Roemenië, Oostenrijk, Griekenland, Andorra , Zweden, Russische Federatie, Denemarken, Finland, Ierland, Monaco, Malta, Tsjechië en Oekraïne.