1:A EUROPEAN AQUA WALKING CHALLENGE – Roses (Katalonien – Spanien)

Den 1:a European Aqua Walking Challenge som anordnades under ledning av European Ramblers Association och genomfördes i Rosas, Katalonien av Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya – FEEC, ägde rum den 23, 24 och 25 september 2022 för att hedra EUROPEISKA VANDRINGSDAGEN ( 24 september).

Fyra europeiska förbundslag bestående av högst 8 kvinnliga och 8 manliga idrottare med möjlighet att ha 2 ersättare per kön tävlade

– FFRandonnée – Fédération Française de la Randonnée pédestre  
– FIE – Federazione Italiana Escursionismo
– Wanderverband Bayern
– FEEC

på de officiella loppen

– 50 m solo enkelpaddel (M/W)
– 200m barhandspar (M/W)
– 800m barhandspar (M/W)
– 4x50m barhandstafett (blandat)
– Aqua Beach Trail solo (M/V)

Resultaten av denna första upplaga visar en vacker dominans av FRANKRIKE som vann alla guldmedaljer! Det förtjänar PRESTANDAPRISET med en vacker höjdpunkt i alla regioner i Frankrike sedan det franska urvalet konstituerades på basis av de bästa atleterna från det senaste franska mästerskapet (juni 2022). Således har regionerna PACA, OCCITANIA, NOUVELLE AQUITAINE, PAYS DE LA LOIRE och BRETAGNE tillhandahållit sina bästa idrottare. Personalen på 7 personer tillåter också att lyfta fram Hauts-de-France med framför allt FFRANDONNÉE:s nationella domare, den legendariske Hugues ABIS, som har utsetts till den första europeiska domaren.

ITALIEN kommer på andra plats. Involverad i medelhavskretsen sedan 2, FIE-delegationen, som uteslutande består av idrottare från den första klubben i Italien, Alassio Wave Walking – Marcia Acquatica CNAM, förtjänar MOBILISATION AWARD med en fanzon på 2018 supportrar som reste med buss från Alassio tillsammans med medlemmar i de andra två liguriska klubbarna, Marcia Acquatica Andora och Diano Acqua Walking. En episk resa som varade i 1 timmar med en buss som gick sönder två gånger demoraliserade inte de italienska idrottarna som visade stor uthållighet, solidaritet och tekniskt behärskning.

Katalonien ligger på 3:e plats. Ankom 2019 på Medelhavsbanan, den katalanska federationen har fokuserat på sin federala strukturering av träning, ett katalanskt mästerskap och en katalansk cup. Under den första European Aqua Walking Challenge mötte de katalanska atleterna, utvalda på grundval av sina prestationer på den katalanska banan, starkare motståndare än dem denna gång, men de sa inte sitt sista ord! De har observerat, analyserat och vi vet att de lär sig väldigt snabbt. Deras solidaritet och laganda med vackra gester av rättvist spel gör att de förtjänar PRISET AV OLYMPISK ANDA.

BAVERIA kom på 4:e plats med en liten delegation av 8 idrottare från Wanderverband Bayern, alla från Wasserwandern i Deutschland / Europe Aqua Walking-kollektivet under ledning av Martina Guthmann. De antog alla utmaningar och deltog i alla evenemang utan att ge upp. De var alla modiga och leende avslutare och hyllades av alla. De förtjänar EUROPEAN SPIRIT AWARD eftersom de var där för att försvara den geografiska och kulturella dimensionen av detta sportevenemang.

Den slutliga klassificeringen är alltså följande

1:a europeiska AQUA WALKING-utmaningen

1 – FRANKRIKE : 7 guld – 3 silver – 1 brons
2 – ITALIEN : 0 guld – 3 silver – 1 brons
3 – KATALONIEN : 0 guld – 1 silver – 6 brons
4 – BAVIERA: alla slutbehandlare

1:a EUROPEISKA AQUA BEACH TRAIL 2022

1 – FRANKRIKE : 2 guld – 2 silver – 1 brons
2 – KATALONIEN: 0 guld – 0 silver – 1 brons
3 – ITALIEN : två 4:e platser oavgjort
4 – BAVIERA : alla efterbehandlare

European Ramblers Association tackar FEEC, ett pionjärförbund som hade modet att lansera organisationen av ett nytt evenemang som kommer att användas som en referenssportmodell. Den har lagt hela sitt hjärta och kärlek till sporten i det!

Presidenten för ERA-EWV-FERP, Boris Micic, var närvarande under hela evenemanget och hedrade de lokala myndigheterna som var starkt mobiliserade. Rådhuset i Rosas, idrottsavdelningen, den lokala klubben Cabirols, Associació Excursionista de Roses som gav de flesta av de frivilliga (17) förtjänar en trevlig ovation!

Det europeiska domarorganet, bestående av 4 katalanska domare, en italiensk domare och en fransk domare arbetade outtröttligt för att säkerställa att reglerna respekterades.

Den katalanska medicinska hjälpen kunde ta hand om den enda idrottaren som skadades, Sophie Chipon. Efter en timmes massage fick hon ge upp och avbryta loppet eftersom hon inte längre kunde använda sitt vänstra ben på grund av en reva i vaden som uppstod när hon korsade mållinjen i kvartsfinalen på 200 m paret.

Invigningsceremonin på fredagen (på teatern i Rosas), medaljceremonin på lördagen (på Bay Hotel) och avslutningsceremonin på söndagen (på stranden) var alla organiserade enligt ett officiellt protokoll som gjorde det möjligt att förstora med känslor evenemanget, idrottarna, myndigheterna och sporten.

Mediebevakningen av evenemanget sköttes väl på olika medier (print, radio, sociala nätverk och tv).

Från och med nu har alla blickarna riktade mot framtiden. Tre frågor livar oss:

1 – När och var kommer den andra European Aqua Walking Challenge att äga rum och vilka icke-europeiska delegationer kommer att bjudas in? Svar den 2 oktober 30, officiell deadline.
2 – Kommer AQUA WALKING att vara en del av de tredje Mediterranean Beach Games i Heraklion? Svara innan jul?
3 – Kommer Mediterranean Aqua Walking Tour att börja igen? Svara i januari 2023?

Tålamod och ännu en gång

Grattis till arrangörerna och i synnerhet till Josep Casanovas vice ordförande för FEEC och medlem av AQUA WALKING STEERING COMMITTEE och Jordi Merino ordförande för FEEC för all energi som ägnats åt att förverkliga detta första!

Grattis till medlemmarna i AQUA WALKING STEERING STEERING COMMITTEE,

Bravo till förbunden,
Bravo till idrottarna,
Bravo till volontärerna,
Bravo till domarna,
Bravo till åskådarna,
Bravo till alla som tror på den internationella framtiden för AQUA WALKING!

Se bilder från tävlingen här:

Fredag

Konkurrenter från Italien, Frankrike, Bayern och Katalonien
Start
Invigningsceremoni i den lokala teatern
Alla tillsammans

lördag

Söndag